Шип в петата

Какво е шип в петата?

Шпора (шип) в петата е костен израстък, който се намира или в задната част на петата, или под петата. Той е изграден от калциев налеп, който излиза от стъпалото, до половин 1 см към свода. Основната причина за появата на шип в петата е често срещаното оплакване, наречено плантарен фасциит. Плантарната фасция е сухожилието, което минава по долната страна на стъпалото и свързва петата с костите на пръстите.

Токовите шпори могат да се възпалят или влошат, което може да причини болка при ходене или изобщо при натоварване в тази област. Алтернативно, шип в петата може да се развие от възпаление на ахилесовото сухожилие.

Болката, свързана с шпорите на петата, обикновено се преживява, като остра болка от долната страна на петата. Това е най-забележимо при първите стъпки след ставане от леглото. Често малко ходене помага за намаляване на болката, но продължителните или интензивни движения ще я влошат. Това може да затрудни лечението на петата.

Шип в петата може да се развие, когато се постави прекомерно напрежение върху сухожилието на плантарната фасция. Прекомерното натоварване може да бъде причинено от:

– Неправилна стойка
– Напреднала възраст
– Наднормено тегло
– Стоейки върху твърди повърхности твърде дълго
– Травма и други заболявания, като артрит
– Неправилни и неподходящи обувки

По-често комбинацията от тези фактори причинява развитието на шпора в петата.

Болката не причинява самата шпора. Това е само признак на хронично възпаление в съединителните тъкани. Състоянието може да бъде диагностицирано с рентгенова снимка и след това лечението на петата може да започне бързо.

Лечение на петата

Калциевите отлагания, които образува шипа в петата, няма да се отделят или намалят напълно сами. За пълното им отстраняване ще се наложи лечение на петата. Рядко се налага хирургическа намеса, тъй като се извършва домашно лечение и могат да се въведат лесни мерки за намаляване на симптомите.

Почивката е основният метод за лечение на петата. Обикновени студени компреси също трябва да се прилагат след интензивни упражнения или дълги дни на краката. Противовъзпалителните лечения, включително кремове и балсами, могат да успокоят болката, която започва да се чувства между петата и свода. Обикновените лекарства без рецепта също ще помогнат, ако болката стане твърде остра.

Специализираното разтягане и основна физиотерапия също могат да намалят болката в петите. Ефективни разтягания за лечение на петата могат да се извършват у дома, включително разтягане на прасеца. Моля, обърнете внимание, упражнението ще намали симптомите на петите, но не ще лекува действителната причина.

Анатомичните стелки са предназначени да поддържат свода на стъпалото и да стабилизират петата, поради което възстановяват естествената позиция на стъпалото. Това намалява напрежението и натиска върху плантарната фасция и следователно ще намали болката.

About Iva Marinos

Здравейте! Аз съм Ива Маринос и ще ви помогна да разберете как работят съвременните стелки за нисък свод и плоско стъпало.

Като специалист ортопед бих искала да направя сложните теми за ортопедичните стелки и обувки разбираеми за всички.

Вашият коментар