Шип в петата – симптоми и лечение

Какво е шип в петата?

Шпора (шип) в петата е костен израстък, който се намира или в задната част на петата, или под петата. Той е изграден от калциев налеп, който излиза от стъпалото, до половин – един см към свода. Основната причина за появата на шип в петата е често срещаното оплакване, наречено плантарен фасциит. Плантарната фасция е сухожилието, което минава по долната страна на стъпалото и свързва петата с костите на пръстите.

Шип в петата може да се развие и от възпаление на ахилесовото сухожилие.

Признаци и симптоми

Признаци:

Оплакванията, свързани с шип на петата, обикновено се развиват постепенно. Обикновено първо усещате, че нещо в обувката ви притиска. Понякога е като камъче или остър предмет в обувката.

Болката, свързана с шпорите на петата, обикновено се преживява, като остра болка от долната страна на петата. Това е най-забележимо при първите стъпки след ставане от леглото. Често малко ходене помага за намаляване на болката, но продължителните или интензивни движения ще я влошат.

Симптоми:

– Болки при натоварване;
– Чувство за натиск под петата;
– Подутина под петата;
– Болка при опипване;
– Зачервяване и затопляне на мястото;
– При почивка болката отшумява.

Болка при пристъпване след по-дълга почивка. Причината е, че мускулите на прасеца се разтягат и дразнят шипа.

Какво причинява шип на петата?

Смята се, че най-честата причина за шип в петата е възрастта. Младите хора, които прекарват много време на краката си, обаче също имат проблеми с шипове на петите. Наднорменото тегло също е една от водещите причини.

Шип в петата може да се развие, когато се постави прекомерно напрежение върху сухожилието на плантарната фасция. Прекомерното натоварване може да бъде причинено от:

– Неправилна стойка;
– Напреднала възраст;
– Наднормено тегло;
– Стоейки върху твърди повърхности твърде дълго;
– Травма и други заболявания, като артрит;
– Неправилни и неподходящи обувки.

Болката не причинява самата шпора. Това е само признак на хронично възпаление в съединителните тъкани.

Как се диагностицират шиповете?

Костните шипове могат да бъдат идентифицирани чрез радиологично изследване, като например рентгенова снимка. В случаите, когато е необходима повече информация може да се направи ЯМР сканиране.

С какво се лекува шип на петата:

– Противовъзпалителни медикаменти;
– Мехлеми;
– Специални стелки или възглавнички;
– Ударно-вълнова терапия (Shockwave therapy);
– Мерки за плоскостъпие, ако има такова.

Калциевите отлагания, които образуват шипа в петата, няма да се отделят или намалят напълно сами. За пълното им отстраняване ще се наложи лечение. Рядко се налага хирургическа намеса.

Почивката е основният метод за лечение на петата. Обикновени студени компреси също трябва да се прилагат след интензивни упражнения или дълги дни на краката. Противовъзпалителните лечения, включително кремове и балсами, могат да успокоят болката, която започва да се чувства между петата и свода. Обикновените лекарства без рецепта също ще помогнат, ако болката стане твърде остра.

Специализираното разтягане и основна физиотерапия също могат да намалят болката в петите. Ефективни разтягания за лечение на петата могат да се извършват у дома, включително разтягане на прасеца. Моля, обърнете внимание, упражнението ще намали симптомите на петите, но не ще лекува действителната причина.

Анатомичните стелки са предназначени да поддържат свода на стъпалото и да стабилизират петата, поради което възстановяват естествената позиция на стъпалото. Това намалява напрежението и натиска върху плантарната фасция и следователно ще намали болката.

Цялата информация, представена на тези уеб сайт, не е предназначена за диагностика или предписание. По всички въпроси, свързани с вашето здраве, моля, свържете се с медицински специалист.

About Iva Marinos

Здравейте! Аз съм Ива Маринос и ще ви помогна да разберете как работят съвременните стелки за нисък свод и плоско стъпало.

Като специалист ортопед бих искала да направя сложните теми за ортопедичните стелки и обувки разбираеми за всички.