Болка във възглавничката на стъпалото (Метатарзалгия) – диагностика и лечение

Медицинският термин за болка във възглавничките на стъпалата е Метатарзалгия. Това е общ термин за симптом, който може да има много възможни причини и може да се срещне при пациенти във всички възрасти.

Метатарзалгия представлява заболяване на меките тъкани на ходилото, което се характеризира с възпаление и болезненост на възглавничките на стъпалото в областта на метатарзалните кости. Въпреки че, обикновено състоянието не представлява тежко увреждане, в някои случаи може да доведе до нарушаване ежедневните дейности на пациентите.

Хората с метатарзалгия изпитват болка и възпаление във възглавничките непосредствено преди пръстите на краката, където оказваме най-голям натиск, когато стоим прави или се движим.

Болката във възглавничката на крака е относително често срещана и лечима в повечето случаи, особено когато е установена причината.

Какви са симптомите на метатарзалгия?

Метатарзалгията може да бъде причинена от редица различни състояния, включително прекомерно натоварване, наднормено тегло и обувки с високи токчета. Болката може да се почувства и като парене. Болката може да бъде по-интензивна, когато се упражнява натиск от изправяне, ходене или бягане.

Какви са причините за болките във възглавничките на стъпалата?

Човек може да развие метатарзалгия поради редица фактори и е важно да се намери причината, за да се приложи най-доброто лечение. Метатарзалгията може да бъде причинена от:

– интензивна физическа активност
– висок свод на стъпалото
– фрактури
– носене на високи токчета или малки и тесни обувки
– буниони на краката
– наднормено тегло
– артрит и др.

Освен това има и още някои специфични състояния, които могат да причинят болка във възглавничката на стъпалото.

При неврома на Мортън е засегната областта от третия и четвъртия пръст на крака. Това се причинява от удебеляване на тъканите около нервите, водещи до пръстите на краката.

Болестта на Фрайберг също може да бъде причина. При това състояние част от метатарзалната глава губи структурна цялост, което води до колапс в главата на втората метатарзална и близката става.

Метатарзалгията може да бъде причинена и от сезамоидит. Сезамоидит е счупена или възпалена кост, която е свързана със сухожилия вместо с други кости. Това състояние е често срещано при хора с висока физическа активност, като балетисти или бегачи.

Как се диагностицира?

Понякога метатарзалгията изчезва сама след няколко дни. Ако болката ви продължава повече от две седмици или ако болката е силна и придружена с подуване или обезцветяване, непременно посетете Вашия лекар.

Лекарят ще ви зададе въпроси за начина ви на живот, включително колко дълго трябва да сте на крака всеки ден, какъв тип обувки обикновено носите и др.

Лекарят може също да назначи рентгенова снимка, за да определи дали имате фрактура. Както при всяко нараняване или проблем на крака, уведомете Вашия лекар, ако имате диабет.

Как се лекува?

Има много домашни лекарства за метатарзалгия. Ако симптомите Ви не са причинени от по-голям проблем, като болест на Фрайберг или диабет, Вашият лекар вероятно ще препоръча някои от следните лечения от които трябва да изпитате облекчение след няколко дни.

Крака да си почива, когато може, особено след дълги периоди на активност. Използвайте пакет с лед за интервали от 20 минути, последвани от 20 минути почивка. Ледът ще помогне за облекчаване на възпалението и намаляване на отока.

Носете удобни обувки. Ако носите високи токчета, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да смените обувките си. Също така ще искате да се уверите, че обувките ви са точния размер. Тесните обувки могат да накарат краката ви да не се подравнят правилно, докато стоите и ходите, създавайки неправилен баланс.

Упражнения. Въпреки че през това време няма да искате да правите упражнения, то бягане или някои спортове с голямо въздействие върху целенасочените участъци могат да облекчат болката и да увеличат гъвкавостта и силата. Вероятно ще искате да практикувате и разтягане няколко пъти на ден, докато болката се облекчи.

Използвайте ортопечидни стелки. В зависимост от нивото на тежест, Вашият лекар може да предпише ортопедични стелки за обувки. Ортопедичните стелки могат да помогнат за подравняването на стъпалото.

Балансирайте теглото си. Излишното тегло може да окаже допълнителен натиск върху възглавничките на стъпалото, а намаляването на теглото ви може да помогне за облекчаване на това напрежение. Вашият лекар може да препоръча управление въз основа на начина ви на живот и всякакви други здравословни усложнения.

Вашият лекар може да предложи прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства или друг вид болкоуспокояващо. Ако вашият случай на метатарзалгия е тежък, лекарят може също да предпише инжекционно лечение.

Ако вашата метатарзалгия е причинена от пръст чукче, притиснат нерв или подобен тип усложнение, ортопедичен хирург може да реши дали коригиращата операция е най-добрият начин на действие. Въпреки това, лечението по-горе лекува болките в краката в повечето случаи.

Някои състояния ще изискват допълнително лечение. Ако имате болест на Фрейнберг, лечението включва използване на ортопедични стелки.

Най-добрите съвети за справяне с метатарзалгия:

– Разтягане на ахилесовото сухожилие (ако това не е проблем за вас).
– Носенето на ортопедични стелки.
– Намаляване на всякакви тежки дейности, които включват поставяне на твърде много стрес и въздействие върху краката ви.
– Избягвайте обувки на висок ток и носете обувки с добре омекотена подметка.
– Прилагане на пакет с лед в проблемната зона за 20 минути на ден.
– Отслабване, ако имате наднормено тегло.

Моля, потърсете медицинска помощ, ако болката не се подобрява въпреки спазването на съвети за самопомощ, ако болката се увеличава и пречи на ежедневните ви дейности, ако сте диабетик, ако имате изтръпване или загуба на усещане в крака си или ако видите промяна във формата на крака ви.

Във всички случаи потърсете съвет от медицински специалист. Това ще ускори възстановяването ви, тъй като ще получавате специфични грижи.

Цялата информация, представена на тези уеб сайт, не е предназначена за диагностика или предписание. По всички въпроси, свързани с вашето здраве, моля, свържете се с медицински специалист.

About Iva Marinos

Здравейте! Аз съм Ива Маринос и ще ви помогна да разберете как работят съвременните стелки за нисък свод и плоско стъпало.

Като специалист ортопед бих искала да направя сложните теми за ортопедичните стелки и обувки разбираеми за всички.