Болки в петата

Болката в петата е най-често срещаното оплакване на краката. Това е най-голямата кост в крака ви и локализираната болка в тази област може да се почувства по-интензивна, отколкото в други области на крака. Хиляди хора изпитват остри, пронизващи болки в петата, обикновено първото нещо сутрин или след дълги периоди на покой.

Петата е частта от тялото, която понася въздействието на ходенето или физическата активност. За всички останали части на тялото ходенето може да е форма на упражнение със „слабо въздействие“, но петата все още трябва да поеме въздействието на телесното тегло.

локализирана болка в петата

Какво е болка в петата?

Петата е най-голямата кост на стъпалото и затова е съвсем естествено, че може да изпитате някаква форма на болка в петата в един момент от живота си. Болката в петата е много широк термин и за да се определи как да се лекува най-добре, трябва да се разбере и разграничи различните видове болки в петата, техните причини и симптоми.

Болката в петата може да се представи в различни форми.:

 • Плантарен фасциит: възпаление и болка на плантарната фасция, дебел лигамент в долната част на стъпалото, който свързва костта на петата с основата на пръстите. Когато плантарната фасция е претоварена и стресирана, може да възникне болки в петата.
 • Шпора в петата: костна издатина, която се образува там, където фасциалната тъкан се свързва с петата. Това състояние е най-разпространено при хора, които се занимават с дългосрочни дейности с голямо въздействие като бягане или джогинг, които в крайна сметка ще износят плантарната фасция.
 • Бурсит – Това е възпаление на малките, пълни с течност торбички (бурса), които се намират между сухожилията и костите. Може да се появи болка в задната част на петата или отдолу. Структурните проблеми с краката могат да повлияят на походката на човек, което може да доведе до възпаление.
 • Нараняване на петата: ако петата е подложена на болка при нараняване, дори незначителна и неволна, може да се получи подуване и възпаление.
 • Ахилесово сухожилие: възпаление, дразнене или дегенерация на ахилесовото сухожилие.

Какво причинява болки в петата?

Болка в петата може да се почувства от долната страна на петата и свода на стъпалото. Този вид болка в петата всъщност се нарича плантарен фасциит и се контролира/лекува с ортопедични или поддържащи стелки за обувки. Плантарният фасциит е най-често срещаният вид болка в петат. Плантарната фасция е лентата от влакнеста тъкан, която свързва петата с костите на пръстите. Неговата функция е да поддържа свода на стъпалото ви. Нормалното сухожилие на фасцията е силно и гъвкаво, но необичайният стрес, прекомерното тегло, възрастта и лошата функция на стъпалото могат да причинят микроразкъсвания, които ще доведат до дразнене и възпаление при закрепването на плантарната фасция в пяточната кост.

По време на почивка (напр. когато спите или при дълги периоди на покой), този мускул се стяга и съкращава.

Когато телесното тегло бързо се приложи към стъпалото, фасцията трябва да се разтегне и бързо да се удължи, причинявайки микроразкъсвания на фасцията. Следователно, пробождащата болка в петата с първите ви стъпки сутрин. След малко ходене болката в петата обикновено намалява.

По-временна причина за болка в петата е изкълчване или разтягане в резултат на физическа активност. Плантарният фасциит е един вид навяхване (тъй като преразтяга тъканта, която преминава от петата до костите на пръстите), но навяхванията, свързани със спорта, често са по-временни. Можете да изпитате тази временна болка в петата в резултат на носене на нещо тежко, подхлъзване и падане или продължително време в неоптимално положение.

анимирано стъпало с локализирани болки в петатаЗащо се появява болка в петата?:

 • Страдате от свръхпронация
 • Вие сте на възраст над 50 години
 • Имате наднормено тегло или сте бременна
 • Стоите или ходите по твърди повърхности дълго време
 • Занимавате се много с бягане и / или спорт
 • Имате стегнати мускули на прасеца

Други по-редки причини за болка в петата могат да включват:

 • Бурсит – Това е възпаление на малките, пълни с течност торбички (бурса), които се намират между сухожилията и костите.
  Атрофия на мастната подложка – Това е мястото, където мастната подложка под петата е повредена поради прекалено голямо натоварване. Жените, които носят много високи токчета, са по-склонни към това.
 • Болест на Север – Това е по-често при децата. Причинява се от стягане и удължаване на мускулите и сухожилията, дължащи се на ускорения растеж.
 • Тарзален тунелен синдром – Има малък „тунел“ от глезенната става, през който преминават нервите на крака. Ако това е повредено, тогава нервите са притиснати и това може да доведе до болка по ходилото, включително под петата.

Как да се грижим за болката в петата?

Най-честата форма на болка в петата, като плантарен фасциит може до голяма степен да се лекуват у дома. Лечението на болката в петата е фокусирано върху превантивни мерки и управление на болката, включително следното:

 • Облекчаване на болката – противовъзпалително лекарство.
 • Ортопедични стелки и обувки – Тези стелки ще поддържат надлъжната дъга и напречната дъга с омекотяване за поглъщане на удари. Стелките ще повдигнат петата и ще намалят напрежението върху сухожилието. Това е евтин и ефективен начин за борба с болката в петата, тъй като не прекъсва ежедневието ви и не ви пречи да се наслаждавате на физическа активност. Ортопедичните стелки за обувки също помагат и при други здравословни проблеми на краката и са дългосрочно решение за болка в петата.
 • Физиотерапия – Можете да отидете при специалист или да гледате видеоклипове за физическа подготовка, които укрепват сухожилията и мускулите на краката, намалявайки болката в петата. Упражненията ще се фокусират върху плантарната фасция, ахилесовото сухожилие и мускулите на долната част на крака (soleus & gastrocnemius).
 • Медицинска намеса – Понякога, ако болката продължава и става достатъчно остра, че ви спира да работите и минимизира движението ви, Вашият лекар може да реши да използва инжекции за облекчаване на болката. Това ще бъде опция само в много сериозни (и много малко) случаи, но винаги е добре да се консултирате със специалист.

Цялата информация, представена на тези уеб сайт, не е предназначена за диагностика или предписание. По всички въпроси, свързани с вашето здраве, моля, свържете се с медицински специалист.

About Iva Marinos

Здравейте! Аз съм Ива Маринос и ще ви помогна да разберете как работят съвременните стелки за нисък свод и плоско стъпало.

Като специалист ортопед бих искала да направя сложните теми за ортопедичните стелки и обувки разбираеми за всички.

Вашият коментар